• Forsiden
  • Om Projektet
  • Virksomheder
  • Deltagere
    • Undervisere
    • Seminar
    • Toolboks
  • Projektmedarbejdere
  • Begivenheder
  • Kontakt
  • Log ind
Follow

Built-in Bootstrap Elements let you do amazing things with your website

Easy to use control panel with a lot of options

Fully responsive theme for any device

< >

Pilotprojekt – en forsmag på virkeligheden



Kommende ergoterapeuter og bygningskonstruktører fra University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt samarbejder for at skabe nye løsninger i pilotprojektet ”VIP Velfærdsbolig”. To private og en offentlig partner udfordrer de studerende til at komme med innovative løsninger på senhjerneskades behov for hjælpemidler i eget hjem.Af Sanne Berglund Thor

- Vi får ved dette pilotprojekt en forsmag på det, som kommer. I dag har vi fået kastet 10 bolde i luften, og vi skal lige gribe dem. Det er en kæmpe udfordring. Jeg håber, vi kan sparre med hinanden, siger 26-årig Daniel Jensen. Han er på andet semester på uddannelsen til bygningskonstruktør på Erhvervsakademiet Lillebælt og i gruppe 10 i pilotprojektet VIP Velfærdsbolig.

Det er første dag i projektet, som skydes i gang med en hel dags informationer for at klæde de 90 studerende på til at frembringende nye løsninger. De møder ”det virkelige liv” blandt andet med oplæg fra en offentlig partner og to private virksomheder. De 15 grupper af studerende skal i seks tirsdage arbejde sammen.

De er kastet ind i innovationsprocessen med et 29 siders langt oplæg, hvor de skal sætte boligtyper sammen med personlige scenarier. Eksempelvis en senhjerneskade, der udfordrer borgeren i hjemmet. De studerende skal arbejde sammen for at løse opgaven og må lære hinandens faglige termer og arbejdsprocesser for i fællesskab at udarbejde den bedste løsning på en given udfordring.

Pilotprojektet afsluttes tirsdag den 3. juni 2014 med en præsentation for et ekspertpanel, som vurderer de 15 løsningsforslag og kårer en vindergruppe.

29-årig Kirsten Vestergaard studerer til ergoterapeut ved University College Lillebælt og forventer af pilotprojektet at lære mere om boligindretning og løsningsmuligheder til senhjerneskadede:

- Oplæggene er spændende. Det er tankevækkende, hvor meget plads hjælpemidlerne kræver på f.eks. et badeværelse.

Tre af oplæggene kommer som tidligere nævnt udefra, hvor tværprofessionelt samarbejde er en del af virkeligheden. Bjerggårdshaven ved Odense Kommune er et bo- og rehabiliteringscenter, hvor voksne får hjælp efter en hjerneskade. Der er 80 medarbejdere ansat i forskellige faggrupper: social- og sundhedsassistenter, pædagoger, ergoterapeuter, fysioterapeuter, neuropsykologer og håndværkere. Leder af Bjerggårdshaven Peder Dichmann er begejstret for, at der bliver kigget seriøst på tværfaglige løsninger:

- Jeg håber, I kommer med løsninger til glæde for vores borgere. Mange vil gerne være så selvhjulpet som muligt. Det er kun til gavn for samfundet, at vi er med i det her. Vi leder efter den bedste løsning for borgerne.

Ergonomisk konsulent Anders Haugaard ved Guldmann A/S arbejder indenfor produktion og design af hjælpemidler til sundhedssektoren. Han beder de studerende tænke løftebelastning ind i de kommende løsninger for at overholde arbejdsmiljølovgivningen. For ham er det meget interessant at have med studerende at gøre:

- De studerende er ikke farvet af, hvad man plejer at gøre. De tænker helt anderledes. For mig er pilotprojektet en succes, hvis løsningerne giver mening for de personer, som lever med en given problematik, dem som arbejder med det, og vi som producenter kan se en forretning i det. De studerende må indse, at man må gå på kompromis, sådan er virkeligheden. ”Ældre tsunamien” vælter snart ind over os, og vi er tvunget til at gøre tingene på en anden måde.

En af nutidens udfordringer er med de bariatriske patienter, som er svært overvægtige – måske på 250-300 kilo. Her er kørestolen 1,2 meter i bredden, og når inventaret vokser, vokser kravet til vendeplads. Kan væg og loft holde til det med skinner og lifte til at flytte borgeren med?

Claus Lund Albertsen er salgschef ved Pressalit Care, som udvikler løsninger til badeværelse og køkkener til bevægelseshæmmede. Hans opfordring er klar:

- Vil I ikke godt prøve i jeres opgave at bruge det, der er på markedet ved at sammenkoble eksisterende løsninger og kombinere dem på en ny måde. ”Keep it simple”. Sæt jer ind i hjælpemidler med dets lovgivning og forskrifter.

For ham er pilotprojektet en succes, hvis de anvender tværfaglighed. Det skal de bruge, når de kommer ud på arbejdsmarkedet, og de kan ligeså godt begynde at lære hinandens termer nu.

En af to koordinatorer af pilotprojektet VIP Velfærdsbolig er Christian Syversen fra Erhvervsakademiet Lillebælt. Han siger:

- Dette er den nye måde at undervise på med private og offentlige partnere. Der er perspektiver i at samarbejde, så der sker en udvikling af helt nye ideer, der kan løse fremtidens problemer.

Fremover bliver undervisningen en mere cirkulær proces, hvor studerende, brancher og uddannelsesinstitutioner arbejder sammen. Her er de studerende en del af innovationsprocessen.

Han ser pilotprojektet som en øvelse i at indse, at verden er større end en selv.

- “If you want to go fast go alone. But if you want to go far go together.”

Overordnet set er han mere interesseret i, at de studerende forstår processerne end hvad det færdige produkt bliver.

Den anden koordinator af pilotprojektet Sara Rosager Mortensen fra University College Lillebælt håber, de studerende bliver bevidste om, at en stærk monofaglighed er vigtig men nødvendig at kunne sætte i spil i tværfagligheden for at udvikle noget relevant for borgeren både på den kort og lange bane.

VIP Velfærdsbolig er støttet af Den Europæiske Socialfond og er en del af institutionsakkreditering af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt.

Pilotprojekt en forsmag på virkeligheden

nyheder

VIP Velfærdsbolig

Læs mere ....

Studerende skal sprænge rammerne

Læs mere ....

Fantastisk proces i pilotprojekt

Læs mere ....

Det modellérbare badeværelse

Læs mere ....

InnoEvent skaber innovationscirkel

Læs mere ....

Ideer til ”trykprøvning” i pilotprojekt

Læs mere ....

Pilotprojekt – en forsmag på virkeligheden

Læs mere ....

GameLab broadens the horizon

Læs mere ....

Invitation ”OPEN SPACE INNOVATION”

Læs mere ....

Tværfaglighed skaber bedre idéer og mere viden

Læs mere ....

Tværfaglighed gør studerende til flyvefærdige iværksættere

Læs mere ....

VIP har vundet

Læs mere ....

Invitation til BISI projektets afslutningsudstilling

Læs mere ....

VIP Evaluering

Spørgeskema spor 1

Spørgeskema spor 2

Når mennesker mødes og kulturmøder opstår

Læs mere ....

De første VIP-undervisere er fundet

Læs mere ....

24 mill til udvikling af nye innovative partnerskaber

Læs mere ....

fhfgh

EvoLve theme by Theme4Press  •  Powered by WordPress Projekt VIP